Voor trappenhout zijn er verschillende opties, u kunt SLS, CLS, voorverlijmde vuren panelen,  en houtsoorten als hardhout gebruiken.

 

SLS of CLS is verkrijgbaar in verschillende breedtes, tot 235 mm en 38 mm dik geschaafd. U kunt dit zelf verlijmen tot panelen/delen. Dit is het goedkoopst maar de kwaliteit is vaak wat minder. Het blijft bouwhout en geen meubelhout. Met goed plamuren en schilderen is het resultaat vaak voldoende. Het hout is goed verkrijgbaar bij de betere houthandels.

 

U kunt ook gebruik maken van voorverlijmde panelen. Dit zijn vuren panelen van 40 mm dik in verschillende afmetingen. De  lamellen zijn verlijmd tot 1 plaat van 60 cm tot 500 cm of

100 cm x 500 cm. Deze zijn redelijk betaalbaar wanneer u niet zelf kan of wilt lijmen. De kwaliteit is beter en werkt een stuk sneller.

 

Zelf hout laten schaven is een stuk duurder in verband met de insteltijden die worden doorberekend op een kleine partij. Bij gebruik van bijzondere houtsoorten heeft u niet veel keus.

 

Plaatmateriaal als MDF is voor een open trap niet geschikt in verband met doorbuigen van de treden. Met gebruik van stootborden kunt u dit materiaal overwegen, werkt goed wanneer de trap wordt afgewerkt met vloerbedekking of schilderwerk.

 

Vaak is hout van de bouwmarkt vele malen duurder en de kwaliteit erg slecht, uitzonderingen daar gelaten.

CADdrawings 2015